Prezi Zoom

Peter Arvai,  Prezi Peter Arvai, Prezi

Har du någon gång gäspat till allt för många Powerpoints med allt för mycket text?  Misstänkte väl det.  90 % av all information som hjärnan registrerar kommer via ögat, så det gäller verkligen att stimulera rätt sinne. Avgörande är också om du har en logiskt uppbyggd och intressant berättelse. Detta har företaget Prezi tagit fasta på.
 
I oktober 2016 träffade jag Peter Arvai, grundare och VD av det snabbväxande och spännande företaget Prezi, som sedan lanseringen 2009 har tagit hela världen med storm när det gäller presentationsteknik och detta genom Prezi Zoom.  Peter hälsar oss välkomna till deras moderna kontor mitt i centrala San Francisco. Arbete och fritid flyter verkligen samman i denna kreativa kontorsmiljö. Arbetsytor delar utrymme med fotbollsspel och kaffeautomater.
 
Peter berättar om sin resa från Sverige till Silicon Valley och från en fem minuters pitchning, där han klipper av sin slips, i ett lyckat försök får alla att lyssna till en framgångsrik lansering 2009.  Nu åtta år senare kan Peter berätta en framgångssaga där man fått investerare och kunder som TED och Google och inte minst fått utmärkelser och skakat hand med president Obama.  Peter är verkligen en trevlig och ödmjuke kille från Stockholm som idag har med sitt företag fått 75 miljoner användare, vilka skapat över 260 miljoner presentationer i Prezi. Applåd!
 
Förutom kontoret i San Francisco så har man kontor i Budapest i Ungern, där den mesta av produktutvecklingen sker och de flesta av de anställda idag finns placerade. Ett skäl är att det i San Francisco idag är ett enormt riv efter IT-kompetenser, vilket i sin tur pressar upp lönerna. En kvalificerad och erfaren systemutvecklare kan man få betala 1-2 miljoner kronor i årslön. Rena guldruschen skulle man kunna tro, men kostnadsläget är också väldigt högt. San Francisco ligger på 10 i topp listan över dyraste städer i världen idag. Peter tycker därför att det är smartare att utveckla affärsidéer och produkter i Europa för övrigt.  Här finns både kompetens och tillgång till arbetskraften. Men när man sedan ska gå mot lansering så menar Peter att det inte det inte finns någon annan plats i världen med samma fokus, kapital och möjligheter att snabbt skapa affär och tillväxt.
 
Jag tycker produkten är mycket spännande, inte minst zoom-funktionaliteten som ger presentationen en extra dimension. Det krävs dock lite tid och tålamod att lära sig produkten, men när man väl fått kläm på detta så blir resultatet verkligen bra. Jag rekommenderar ett besök på www.prezi.com där du kan inspirerande exempel och som kanske gör att du vill testa Prezi nästa gång du ska göra en presentation

/Blogginlägg Ola Johansson