Följ med oss på en inspirations- och nätverksresa till underbara Paris
och Europas största och bästa HR-event med två dagars föreläsningar
i toppklass, utställningar och presentationer av startups och inte minst
möjligheter till många nya kontakter. Utöver själva konferensen så
kommer vi som resegrupp göra studiebesök på ett par företag där
vi får träffa HR-kollegor och utbyta erfarenheter och idéer.

Mer information kommer under mars månad men du kan redan
nu göra en intresseanmälan som garanterar dig en plats bland våra
25 deltagare.

Läs hela inlägget »

Probiznet har blivit Business Partner med The Swedish-American Chambers of Commerce (SACC- SF) i San Francisco och Silicon Valley.
    Detta innebär att vi nu får en samarbetspartner med ett stort och intressant nätverk av svenska och utländska företag med koppling till San Francisco och Silicon Valley, säger Ola Johansson som är medgrundare och delägare av Probiznet. Vi har arrangerat nätverksresor för IT-branschen till denna innovativa region sedan 2013 och på egen hand byggt upp ett stort kontaktnät av världsledande företag.  LinkedIn, Prezi, Tesla, Stanford University och Institute for the Future är bara några av alla de intressanta företag som vi besökt under våra resor och som vi idag har kontakter med, berättar Ola. 
    I mars i år så reser en grupp HR-chefer och entreprenörer inom digital HR-utveckling till San Francisco och Silicon Valley för att trendspana,utbyta erfarenheter och inte minst knyta nya kontakter med kollegor på svenska och amerikanska företag. I samarbete med SACC - SF/Silicon så genomförs ett stort nätverksmingel i San Francisco den 19 mars där Probiznet är initiativtagare och värd. Ola berättar att det kommer skrivas artiklar från detta event och även från de företagsbesök som genomförs under den vecka som den svenska delegationen är på plats. Är du intresserad av att ta del av dessa artiklar och blogg-inlägg så anmäl ditt intresse här
 

Läs hela inlägget »

Knowit Insights styrkeområde HRM arrangerar i samarbete med researrangören Probiznet en inspirations- och nätverksresa till San Francisco och Silicon Valley den 16-23 mars 2019.   
  Vi kommer att besöka LinkedIn, Institute for the Future, Stanford University och flera andra högintressanta företag som ligger i spets när det gäller HR-digitalisering, HR Tech och att skapa framtidens arbetsplatser. 
  Om du idag jobbar inom HR-området, är nyfiken på de senaste trenderna och vill bygga nätverk av kollegor - tveka inte att anmäla dig direkt. Resan är nämligen begränsad till 25 deltagare och vi märker att intresset redan är stort.
  Läs mer och anmäld dig här.

Läs hela inlägget »
Sean Ness, Institute for the future Sean Ness, Institute for the future

"Make the future!" uppmanar framtidsforskaren Sean Ness och spänner ögon i oss församlade. Jag är tillsammans med ett tjugotal andra svenskar på besök hos tankesmedjan Institute for the Future i Palo Alto som ligger i Silicon Valley. En plats som av många fortfarande anser vara epicentrum för forskning och nätverksbyggande när det gäller digital teknologi.
 
På några stenkasts avstånd trängs här huvudkontoren för Apple, Google, Oracle, Workday och Tesla Motors. Företag som har dominerat sina respektive områden och troligen även kommer fortsätta med detta några år till. Men här i kiseldalen pågår också en ny guldrusch för innovativa och expansiva nystartsföretag. Det som gör mig stolt som svensk är att flera av dessa också har nordiskt ursprung och ledning. Jag besökte Neo Technology som just nu revolutionerar världen med sin Neo4j som är en grafdatabas. Ett annat företag på stark frammarsch är Zendesk som utvecklat ett modernt digitalt ärendesystem som bygger på en digital personlig assistans. Ett tredje företag jag gärna lyfter fram är Prezi som utvecklat sitt presentationsverktyg Prezi Zoom och idag bidragit till 75 miljoner presentationer i hela världen.
 
Ett genialt misstag
Först kan man konstatera att utvecklingstakten går rasande fort. Efter årtionden av forskning finns det idag konsumentfärdiga digitala produkter och tjänster som både tänker, lär och agerar, likt oss människor. Vi kallar det för Artificiell Intelligens (AI) och vi ser resultatet i digitala produkter som löser komplexa problem, diagnostisera sjukdomar via bilder eller datorer som kör våra bilar. Den nya digitala teknologin är oslagbar på att snabbt tolka och översätta data i form av tal, text och bild. Det som är riktigt häftigt och som nu vänder upp och ner på det mesta i relationen människa och maskin är att programvaran har förmågan att agera självlärande. Det kallas för Deep Learning eller maskininlärning som man ibland också säger. Programvaran kan analysera data den samlat in, dra egna slutsatser och på det sättet agera smartare. Ett intressant exempel på Deep Learning är från i våras när en dator fick utmana en av världens bästa spelare i Go, ett mångtusenårigt kinesiskt brädspel. Go är otroligt komplext, man brukar säga att antalet möjliga positioner är fler än det finns atomer i universum. Ett drag som datorn då gjorde har blivit historisk. Datorn placerade sin spelpjäs på ett sätt som ingen professionell spelare skulle göra. Det såg ut som ett misstag men visade sig vara helt genialiskt, en strategi som ingen spelare tidigare hade förutsett varit möjlig. Därmed visade datorn att den inte bara var smart utifrån vad människor valt att programmera den till, utan även ha en förmåga som kan liknas vid kreativitet.
 
Vad kan vi då förvänta oss för konsekvenser av den digitala utvecklingen?
Det är väl inte allt för vågat att påstå att den nya digitala tekniken kommer förändra våra livsbetingelser och beteenden radikalt. Kommer jag till exempel i framtiden våga riskera att åka bil med en människa bakom ratten när vi vet att det är mycket säkrare att låta datorn själv köra bilen? Kommer jag vända mig till en människa när jag har en komplex fråga, när jag vet att datorn har tillgång till så mycket mer information?
 
Robotar gör jobbet snabbare, säkrare och billigare?
Vissa jobb kommer att försvinna, nya kommer skapas. Behovet av ett mångfaldssamhälle med välutbildade och vänligt sinnade medborgare kommer vara oförändrat. Däremot kommer vi se att många monotona jobb kommer att ersättas av datorer och robotar. Analysföretaget Forrester spår att sex procent av alla jobb i USA kommer att ersättas av maskiner inom fem år. World Economic Forum identifierade 7,1 miljoner jobb som robotar kan ta över fram till 2020.
 
Dags att skapa nya möjligheter med tekniken
Jag tror att den fysiska arbetsplatsen kommer att ersättas av digitala mötesplatser i större utsträckning. Administration kommer ersättas av smarta datorer och den tid vi kan frigöra genom smartare system medför möjlighet till kortare arbetstid. 6-timmarsdagen är snart här!
 
Vi vet ju av erfarenhet att teknisk utveckling inte kan förhindras, bara fördröjas. Mina tankar är tillbaka hos Sean Ness. Han uppmanade oss att vara nyfiken på framtiden, kritiskt analysera det som sker i omvärlden och fundera på dess konsekvenser. Sedan aktivt medverka till att forma den framtid som vi vill ha.
Jag känner mig nyfiken på vad den digitala utvecklingen ger oss för möjligheter och jag vill också vara med att forma den till något som skapar positiva värden.

Blogginlägg av Ola Johansson
Läs hela inlägget »

Prezi Zoom

Peter Arvai,  Prezi Peter Arvai, Prezi

Har du någon gång gäspat till allt för många Powerpoints med allt för mycket text?  Misstänkte väl det.  90 % av all information som hjärnan registrerar kommer via ögat, så det gäller verkligen att stimulera rätt sinne. Avgörande är också om du har en logiskt uppbyggd och intressant berättelse. Detta har företaget Prezi tagit fasta på.
 
I oktober 2016 träffade jag Peter Arvai, grundare och VD av det snabbväxande och spännande företaget Prezi, som sedan lanseringen 2009 har tagit hela världen med storm när det gäller presentationsteknik och detta genom Prezi Zoom.  Peter hälsar oss välkomna till deras moderna kontor mitt i centrala San Francisco. Arbete och fritid flyter verkligen samman i denna kreativa kontorsmiljö. Arbetsytor delar utrymme med fotbollsspel och kaffeautomater.
 
Peter berättar om sin resa från Sverige till Silicon Valley och från en fem minuters pitchning, där han klipper av sin slips, i ett lyckat försök får alla att lyssna till en framgångsrik lansering 2009.  Nu åtta år senare kan Peter berätta en framgångssaga där man fått investerare och kunder som TED och Google och inte minst fått utmärkelser och skakat hand med president Obama.  Peter är verkligen en trevlig och ödmjuke kille från Stockholm som idag har med sitt företag fått 75 miljoner användare, vilka skapat över 260 miljoner presentationer i Prezi. Applåd!
 
Förutom kontoret i San Francisco så har man kontor i Budapest i Ungern, där den mesta av produktutvecklingen sker och de flesta av de anställda idag finns placerade. Ett skäl är att det i San Francisco idag är ett enormt riv efter IT-kompetenser, vilket i sin tur pressar upp lönerna. En kvalificerad och erfaren systemutvecklare kan man få betala 1-2 miljoner kronor i årslön. Rena guldruschen skulle man kunna tro, men kostnadsläget är också väldigt högt. San Francisco ligger på 10 i topp listan över dyraste städer i världen idag. Peter tycker därför att det är smartare att utveckla affärsidéer och produkter i Europa för övrigt.  Här finns både kompetens och tillgång till arbetskraften. Men när man sedan ska gå mot lansering så menar Peter att det inte det inte finns någon annan plats i världen med samma fokus, kapital och möjligheter att snabbt skapa affär och tillväxt.
 
Jag tycker produkten är mycket spännande, inte minst zoom-funktionaliteten som ger presentationen en extra dimension. Det krävs dock lite tid och tålamod att lära sig produkten, men när man väl fått kläm på detta så blir resultatet verkligen bra. Jag rekommenderar ett besök på www.prezi.com där du kan inspirerande exempel och som kanske gör att du vill testa Prezi nästa gång du ska göra en presentation

/Blogginlägg Ola Johansson

Läs hela inlägget »